“Demarit on yks %#tun lämmin sontakasa.. Tekopyhiä sianvit¤¤¤¤”


Blogin otsikkona tämä on törkeä mutta sosiaalisessa mediassa arkipäivää. Olen SDP:n eurovaaliehdokas ja aktiivinen keskustelija sosiaalisessa mediassa Nyt eurovaalien aikaan palaute on luonnollisesti kovempaa kuin normaalisti. Palautteissa ja keskusteluissa on toki paljon hyviä ja oivaltavia kommentteja mutta myös hyvin paljon todella loukkaavaa tekstiä ja uhkaavia viestejä. Miksi näitä tulee ja miten suhtautua niihin?

Öyhöttämisen kasvualusta

Kirjoitukseni perustuu usein johonkin oivallukseen ja kirjoitustyylini on hyvin suora. Sillä pyrin korostamaan oivallusta tai asiaa, sekä herättämään keskustelua. Olen silti aina kunnioittava ja pysyn asiassa. Aiheeni löytyy usein politiikasta tai sen liepeiltä joten on ymmärrettävää, että varsinkin perussuomalaiset on aktiivisia kommentoijia. Ei perussuomalaiset toki ainoita ole vaan törkeyksien heittäjiä löytyy kaikista puolueista ja ihmisryhmistä, mutta kyllä perussuomalaiset korostuu.Sosiaalinen media ja eri keskustelupalstat on kaikille ääriajatuksille ja vihalle kaikista ravintopitoisin kasvualusta. Hyvin usein keskustelijat sanoo, että “ei ne pellet kestä suoraa puhetta ja totuutta”. Harvoissa totuuksissa kuitenkaan on enemmän kirosanoja kuin muuta sisältöä yhteensä.

Miksi me kommentoidaan törkeästi?

Minua ei loukkaa nuo tekstit, eikä edes suoraan persoonaan menevä loukkaus. Nämä henkilöt ei tunne minua joten minulle ihan sama. Minulle ihmeellisempää on, että henkilöt käyttävät aikaansa täysin tyhjään sisältöön kun voisi kommentoida oikeasti asiaan ja käydä keskustelua. Suorat uhkaukset on joskus hivenen häiritseviä mutta ne on niin kömpelöitä ettei niitä voi ottaa tosissaan. Minä ajattelen asiaa niin, että jos haluaa herättää keskustelua niin pitää kestää olla myös kohteena. Varsinkin jos haluaa nostaa esiin epäkohtia ja herättää keskustelua.

Minä uskon, että törkeinkin kommentti on halu osallistua keskusteluun mutta kykyä puuttuu. Erikseen toki ne tilanteet joissa suuri määrä ihmisiä on sopinut, että heitetään tuolle kukkahatulle ja vihervassarikommarille jauhot kurkkuun. Niin tai näin nämä kommentoijat ei tiedosta sitä faktaa, että heitä ei voi ottaa tosissaan. Jokainen otsikon kaltainen kommentti vähentää henkilön edustaman ryhmän uskottavuutta ja henkilön huomioon ottamista keskustelussa.

Sosiaalinen media pitäisi nimensä mukaan olla sosiaalinen

Sitten on se toinen äärilaita joka nostaa heti käden pystyy ja huutaa maailman vääryyttä kun saa negatiivisia viestejä tai loukkaavaa palautetta. Sekin on tavallaan tapa saada huomiota ja on vaarassa ruokkia yhä enemmän negatiivista keskustelua.  Suorat selkeät uhkaukset kannattaa toki punnita erikseen ja ovat eri asia.

Sosiaalinen media on aikanaan ajateltu alustaksi jossa saat palautteen päivityksen kirjoittajalta. Nopeaksi ja avoimeksi tavaksi käydä suurella joukolla keskustelua. Tavalla jota voi myös seurata itse osallistumatta. Koska näin on, kommentoijia on vähän mutta keskustelun seuraajia saattaa olla paljonkin. Se on yhtä lailla seuraajille joko rakentavaa tai taantumuksellista. Moni hakee vahvistusta omille ajatuksille ja oppii samalla tapoja käydä keskusteluita. Ongelmaksi koen sen, että usein keskustelun aloittaja ei ole enää läsnä. Hän heittää asian keskusteltavaksi mutta se on tarkoitettu vain huomion herättäjäksi ja usein vain rakentamaan “henkilön somepersoonaa”.  Se tapa ruokkii näitä törkeyksiä koska keskustelun aloittaja jättää asian sikseen, eikä vaadi hyvää keskustelua. Ne jotka huutavat sosiaalisen median törkeästä keskustelusta voisi mennä tämän asian suhteen peilin eteen. Jos haluaa vain antaa jonkin asian tiedoksi tai välittää tietoa niin sitten keskustelu pitäisi sulkea ja näin ilmaista ettei halua keskustelua tästä aiheesta.

Minä vastaan jokaiseen kommenttiin. Se on kova työ mutta se kannattaa. Otsikon mukaiseen aloitukseen vastasin jotenkin näin “Tuohan oli kovin rumasti sanottu, miten luonnehtisit itseäsi?” En saanut siihen vastausta, joka ei toki yllättänyt. Olen tehnyt samoin satoihin vastaavalla tavalla aloitettuihin keskusteluihin. Minut on yllättänyt se, että kun kestän alun ja vastaan asiallisesti ja usein moittien avauksen sisältöä, olenkin saanut asiallisen keskustelun aikaiseksi. Törkeydellä avaava keskustelija on yllättynyt kun häneen suhtaudutaan silti asiallisesti ja pyydetään esimerkiksi perustetta väitteelle. Olen saanut todella paljon palautetta tästä ja kaikki on todella positiivista. Nämä on kaikki minulle suuria ilonaiheita, olen saanut ihmisen ajattelemaan ja muuttamaan käytöstään. Törkeää palautetta tulee paljon, mutta jos itse keskustelee ja ottaa huomioon niin muutos tapahtuu nopeasti. Kaikki meistä haluaa itsensä otettavan asiallisesti huomioon. Kun huomaat oppivasi ja hahmottavasi asian laajuuden ja eri näkökantoja niin haluat jatkaa sillä tiellä. Ajattele, kuuntele ja keskustele. Jos yksi tiputetaan pois niin kokonaisuus ei toimi. Uskon edelleen siihen, että kukaan meistä ei ole kaukana toisesta. Meidän tulee vain keskustella ja ottaa toinen huomioon vaikka hammasta purren.