Voiko Vastaamon tietomurrolla olla hopeareunus?

Vastaamon tietoturvamurto liittyen potilastietoihin on todella ikävä mutta haluaisin katsoa silti voidaanko siitä hyötyä jotain. Maailma on täynnä ikäviä asioita ja kyse kehityksessä on siitä osataanko vaikeista tilanteista hakea oppia akuutin tilanteen jälkeen.


Mielenterveyteen liittyvät asiat tuskin on tuntemattomia kenellekään mutta siitä huolimatta niitä usein hävetään. Hävetään siitä huolimatta, että noin 400 000 ihmistä syö lääkettä masennukseen. Lisäksi vakavammat mielenterveysongelmat on myös hyvin yleisiä. Itsellä on tästä aiheesta myös omakohtaisia kokemuksia, jaan ne kannassanne.


Sain lääkkeen aiheuttamaan ihottumaan todella voimakasta kortisoonirasvaa joka aiheutti minulle paniikkikohtauksia. Olin kolmesti jopa päivystyksessä koska tunne minkä paniikkikohtaus minulle toi oli hyvin lähellä sydänkohtausta tai totaalista paniikkia. Ensimmäistä kertaa elämässäni en hallinnut itseäni ja se oli todella pelottava tunne. Voin vain kuvitella millaista tuon kanssa on elää joka päivä. Päivystyksessä ei tunnistettu kortsisoonin aiheuttamaa tilaa, eikä myöskään osattu tulkita oireitani paniikiksi. Ymmärsin itse paniikkioireiden syyn eräänä aamuna kun join kolme kuppia kahvia ja paniikki alkoi ikäänkuin nostaa päätänsä. Aloin muistelemaan tilanteita joissa oireita on tullut ja loppujen lopuksi kaikkiin yhdistyi kofeiini. Aloin tutkimaan asiaa ja konsultoin paria lääkäriä ja tein johtopäätöksen, että syyllinen on kortisooni ja laukaiseva tekijä, ainakin yksi suurimmista, on kofeiini. Varasin ajan psykologille ja kävin keskustelun kortisoonin haitoista ja miten tilanne tulee hoitaa. Lääkäri määräsi minulle pienen määrän rahoittavaa jos joskus työreissulla tulee tilanne jota en hallitse mutta onneksi sellaista ei tullut. Pysyin erossa kofeiinista ja sokerista pitkän aikaa. Oireeni menivät ohi parissa kuukaudessa kun lopetin kortisoonin, mutta tästä episodista jäi selkeä ymmärrys siitä miten lamauttavia mielenterveyteen liittyvät asiat voivat olla. Voitte uskoa, että kaikki minun empatiat on mielenterveysongelmista kärsivien kanssa. Usein ajatellaan, että mielenterveysongelmat on ikään kuin oma syy tai ”sukuvika”. Näin se ei kuitenkaan ole kuten ei ole myöskään kaatuminen liukkaalla.


Sitten siihen hopeareunaan pilvessä, mitä voimme Vastaamon tietomurrosta yhdessä ottaa oppia.


1. Luonnollisesti tietosuoja ja tietoturva tulee olla kunnossa. Tämä on tekniikkaa ja sitä valvotaan. Lisäksi hetu-uudistus tarvitaan jotta tieto ei yhdisty henkilöön, tosin osa tästä hoidetaan salauksella ja lohkoketjuilla. En ala selittämään tietoteknisiä termejä koska muuten tästä tulee todella pitkä kirjoitus.
2. Laki ja valvonta tulee saattaa ajansalle ja poliisilla tulee olla edellytyksiä suojella Suomen kansalaisia ja valtiota yhä vahvemmin näissä asioissa.
3. Mielenterveyteen liittyvistä ongelmista ja hoidoista tulee puhua avoimesti ja apua pitää uskaltaa hakea. Nyt varastetuissa tiedoissa on paljon julkisuuden henkilöitä ja toivottavasti se luo ikäänkuin sellaisen viiteryhmän joka kannustaa sitä ”tavallista ihmistä” hakeutumaan heti hoitoon kun sitä tuntee tarvitsevansa. Usein pelkkä ammattilaisen johdolla tehty keskustelu auttaa, eikä lääkehoitoa tarvita.
4. Suhtautumisemme ihmisen omiin henkilökohtaisiin tietoihin tulee olla kunnioittava. Jos näemme jonkun tietoja levittävän sitä tulee automaattisesti pitää halveksuttavana tekona. Tämä yhteinen ymmärrys on tärkeä koska yhä enemmän meidän hyvin henkilökohtaisia tietoja on sähköisenä.
5. Suhtautuminen Vastaamon tietomurron uhreihin on jo muutamia poikkeuksia lukuunottamatta empaattinen ja rikollisia kohtaan on esitetty voimakkaita vaatimuksia heidän löytämiseksi ja tuomitsemiseksi. Se on upea asia. Sen sijaa, että pyrimme käyttämään toisen haavoittavuutta hyväksemme suojelemme häntä. Tätä voisi myös luottamukseksi kutsua ja se on miltei arvokkainta mitä meillä Suomessa keskenämme on. Kysykää keneltä tahansa tänne muuttaneelta ulkomaalaistaustaiselta.


Lopuksi haluan esittää halveksuntani Vastaamon tietomurron tekijöitä kohtaan ja täyden tukeni uhreille. Toivon todella, että yhdessä opimme ja käännämme tämän rikollisen teon yhteiseksi hyödyksi.

Kiitos kun jaksoit lukea. Kommentoi toki ja jaa jos tämä mielestäsi tuo selkeyttä ja päämäärää tähän ikävään tilanteeseen.